Akai S20 // kwestia MIDI

O wszystkim i o niczym byle około samplingu

Moderatorzy: Effekt, Plugawy

Akai S20 // kwestia MIDI

Postprzez emde » czwartek, 29 lip 2010, 20:15

Sprawa jest taka. Ostatnio kupiłem swój pierwszy sampler, a mianowicie Akai S20. Dotychczas bity robiłem przy użyciu FL Studio, teraz postanowiłem choć trochę pobawić się na jakimś "żywym" sprzęcie. No i po jakimś czasie sprzęt dotarł wraz z kabelkiem Midi->USB. Po paru godzinach zabawy w wycinanie z winyli breaków i zapętlanie pomyślałem, że może dałoby się zrobić jakiś "prawdziwy" bit. Pomyślałem, że być może uda się wykorzystać Fruity Loopsa jako zewnętrzny sequencer dla mojego samplera. Podłączam (od razu mówię, że kable powsadzałem do samplera dobrze, nie odwrotnie), sprzęt wykryty, "gotowy do użycia". Wchodzę w FL Studio, konfiguruję w Options->Midi Settings, wysyłam "master sync" dla "USB Midi", widziałem nawet tutorial podłączania instrumentów i używania w FL Studio i wygląda na to, że wszystko zrobiłem do tego momentu poprawnie.

I co dalej? Gdy klikam na pady na samplerze (z wgranymi samplami) lampka midi zapala się przy każdym wciśnięciu. Dodaję Channel "Midi out", dalej nic się nie dzieje. Głucho. Nie słyszę nic, chociaż coś ciągle miga. Czy w ogóle da się podłączyć ten sampler do PC? Co robię źle, czego w ogóle nie robię? Chciałbym jakoś bardziej "w pełni" wykorzystać możliwości tego sprzętu, o ile w ogóle jest do tego zdolny...

Proszę o waszą pomoc.
emde
Mpc500

Re: Akai S20 // kwestia MIDI

Postprzez M.T.D » piątek, 30 lip 2010, 10:57

http://www.youtube.com/watch?v=g11EsG0i7jI

ten film powinien ci pomoc. co prawda uzywany sampler to s2000 ale masz tam pokazane wszystkie ustawienia do FL'a itp ;)
Raw beat making...
M.T.D
Laptop+VSTi

Postprzez emde » piątek, 30 lip 2010, 12:16

Dzięki, zaraz obczaję, może coś pomoże...
emde
Mpc500

Postprzez emde » piątek, 30 lip 2010, 15:20

Dzięki filmikowi udało mi się użyć padów jako "klawiatury sterującej". Z podstawowymi pluginami jako tako współpraca idzie, ale nie do tego zmierzam... Chciałbym, by to FL Studio odtwarzało i zapętlało sample, które wgrałem wcześniej do samplera. Chyba by się tak dało? Do tego posłuży midi out czy midi in, bo już się gubię? Podłączyłem przed chwilka oba kabelki do samplera i próbowałem coś zarejestrować w FL Studio, ale wciąż głucho... Może ma ktoś dla mnie jakąś podpowiedź? Co robię źle?
emde
Mpc500

Postprzez M.T.D » piątek, 30 lip 2010, 15:58

Midi out z karty do midi in w samplerze. Zreszta po co ci seekwencer z fl'a? przeciez s20 ma swoj wlany :|
Raw beat making...
M.T.D
Laptop+VSTi

Postprzez emde » piątek, 30 lip 2010, 18:12

M.T.D napisał(a):przeciez s20 ma swoj wlany :|

Albo jest strasznie lipny albo nie umiem go obsługiwać :)
emde
Mpc500

Powrót do Generalnie